Bemutató verseny és hálózati kincskereső játék a Szakma Sztár Fesztiválon

Április 14-16. között zajlott a HungExpo G és F pavilonjában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hagyományos nagyszabású rendezvénye, a Szakma Sztár Fesztivál. 38 különböző szakmában vetélkedtek az ország legjobb szakiskolás és szakközépiskolás tanulói, a rendezvénynek a két versenynap alatt több mint 15 ezer látogatója volt.

Az informatika a Szakma Sztáron tavaly az EuroSkills válogatóverseny formájában képviseltette magát. Idén már márciusban lezajlott az aktuális válogató, ezért az Iparkamara meghívására a HTTP Alapítvány most egy bemutatóversennyel készült, ahol az októberi lille-i Európa bajnokságra készülő háromfős magyar csapat csapott össze a tavalyi második helyezettel és az idei WorldSkills hazai döntő „all star” csapatával.

A fentieken túl a látogatókra is gondoltak az alapítvány munkatársai. A zömében 13-14 éves fiataloknak játékos vetélkedőket szerveztek. A „NetAcad hálózati kincskereső játék”-nak elkeresztelt feladatra alkalmanként 4 kétfős csapat jelentkezhetett. Mivel ez a korosztály még szinte semmiféle hálózati ismerettel nem rendelkezik, ezért a versenyt egy 20 perces bemutató oktatás előzte meg. Ezután indult a kincskeresés, amihez a Packet Tracer Multiuser Game szolgáltatta a technikai hátteret. (A Packet Tracer Multiuser Game-mel kapcsolatban érdemes elolvasni ismertető cikkünket, és megnézni a készítés lépéseit bemutató videót.) A kincskereső játékban a versenyzőknek három szobán kellett végigküzdeniük magukat. Az első két szobában egy-egy egyszerű hálózati feladatot (kábelezés, illetve WLAN beállítás) kellett megoldaniuk ahhoz, hogy hozzájussanak a következő szobában szükséges információhoz. A harmadik szoba feladványának (egy Cisco forgalomirányítóban kellett IP-címet beállítani) megoldásával már azt tudhatták meg a legügyesebbek, hogy milyen kincseket tartalmaz a győztesnek járó táska.

Aki kíváncsi rá, hogy mi volt a jutalom, annak javasoljuk, hogy maga is próbálja ki a kincskereső játékot. A csomagot, amely tartalmazza a szükséges Packet Tracer activity fájlokat (egy szerver és 10 kliens pkz fájl), valamint a feladat leírását a HTTP Alapítvány szabad felhasználásra felajánlja az össze hazai Cisco Akadémia számára. A játék jól hasznosítható lehet pl. a jövő évi beiskolázási rendezvényeken.

A bemutatóversenyt egyébként a papírformának megfelelően az EuroSkills 2014-re készülő válogatott csapat nyerte. A Szakma Sztár Fesztivál rendezvény kiemelt kormányzati támogatottságát mutatja, hogy az eredményhirdetésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök úr is, aki személyesen adta át a díjat a győztes versenyzőknek.