Látássérültek képzése a HTTP Alapítvány támogatásával

Kapcsolattartó: Szatmári Péter, projekt koordinátor,

szatmari.peter@infoalap.hu

A projekt résztvevőinek közös célja a Cisco CCNA képzés megnyitása a mozgássérültek után a látássérült emberek számára is. A HTTP Alapítvány finanszírozásával, az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány lebonyolítása mellett folyó projekt három konkrét célkitűzése a látássérültek számára is elérhető tananyag kidolgozása, kísérleti céllal látássérült résztvevők oktatása, illetve a megszerzett képzettségen keresztül a vak és gyengénlátó emberek számára új munkalehetőségeket teremteni.

A projekt 2006 szeptemberben indult, és decemberben két látássérült hallgató is sikerrel vizsgázott az első féléves (CCNA 1) tananyagból, valamint ezzel párhuzamosan elkészült a látássérültek számára elengedhetetlen tananyag-kiegészítés is. 2007 első felében a projekt kibővítését tervezzük: a CCNA 2-es (második féléves) tananyag feldolgozása mellett újabb hat látássérült résztvevő képzése válik lehetővé. A képzés helyszíne eddig a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kara volt, ahol a CCNA képzésben már rutinos oktatók álltak rendelkezésünkre, a távlati cél azonban, hogy az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány, ahol szintén rendelkezésre áll a látássérültek számára megfelelő oktatóhelység, kihelyezett képzési helyszínné válhasson.

A projekt első két félévének lebonyolításához a HTTP Alapítvány biztosította a finanszírozási hátteret, azonban a képzés folytatásához további támogatók bekapcsolódása is szükséges. Tudni kell, hogy az aktív korú látássérült emberek általában viszonylag képzetlenek, és ez nagy arányú munkanélküliséget eredményez, mindössze 7-10%-uk dolgozik. A projekt során olyan területeket és módszereket kutatunk fel, ahol a megszerzett tudást a látássérültek is hasznosítani tudják, azaz számítógépes hálózatokat tervező és üzemeltető munkakört tölthetnek be. A CCNA ipari, és nem államilag elismert végzettség, ugyanakkor széles körben elismert, magas fokú kvalifikációt jelent, a képzettség megszerzése rendkívüli mértékben megnöveli az érintettek elhelyezkedésre, így a társadalomba való beilleszkedésre, integrálódásra való esélyeit.

Szuhaj Mihály
kuratóriumi elnök