Magyar informatikusok sikere a szakmák világbajnokságán

Az augusztus 23. és 26. között Kazanyban, Oroszországban zajló WorldSkills 2019 versenyen 63 ország több mint 1300 versenyzője 56 szakmában mérte össze tudását. A 4 napos, közel 200 000 látogatóval büszkélkedhető rendezvényen a magyar csapat minden eddiginél nagyobb létszámban, összesen 22 szakmában képviseltette magát.

Az 1 arany és 11 kiválósági éremmel Magyarország a nemzetek versenyében az igen előkelő 20. helyen végzett és minden idők legjobb szereplését tudhatja maga mögött. Komoly sikernek számít az is, hogy a Skills IT konzorcium által felkészített mindkét magyar informatikus versenyző kiválósági éremmel térhetett haza.

2018-ban az informatika ágazatban dolgozó elkötelezett cégek, oktatási intézmények és non-profit szervezetek együttműködéseként létrejött a Skills IT konzorcium, melynek célja, hogy az informatikai tehetséggondozás segítségével hozzájáruljon az IT iparág szakember utánpótlásához. A konzorcium elsődleges tevékenysége, hogy a két kiemelkedő nemzetközi verseny, a WorldSkills és az EuroSkills hazai gazdája legyen az informatika szakmák tekintetében. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával  együttműködésben a konzorcium felel a hazai válogatók szervezéséért, valamint a kiválasztott fiatalok szakmai felkészítéséért a nemzetközi versenyekre.

A Skills IT konzorcium tagjai a HTTP Alapítvány, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék, az AutSoft Zrt., a Gloster Infokommunikációs Kft., és a GetCon Hungary Kft.

A Kazanyban rendezett 45. WorldSkills versenyen az informatikai rendszerüzemeltető szakmában Mészáros Bálint, a webfejlesztő szakmában pedig Balogh Ákos képviselte.

Csőke János és Mészáros Bálint
Csőke János és Mészáros Bálint

A két IT-s versenyző már tavaly májusban elkezdte a felkészülést, idén tavasztól pedig teljes munkaidőben zajlott az intenzív felkészülés egészen a verseny előtti napokig. A tréning szakmai vezetői Sisák Zoltán, Szirják Csaba és Csőke János voltak.


Balogh Ákos és Sisák Zoltán

A versenyen mindkét versenyző egyenletes jó teljesítményt nyújtva az átlag feletti teljesítményükért járó kiválósági érmet szerzett. Balogh Ákos csak két, Mészáros Bálintot pedig csak három európai versenyző előzte meg.

„Azt gondolom, hogy a magyar informatikusok megint bebizonyították, hogy a világ élvonalához tartoznak. A Skills IT konzorcium jó mutatkozott be. A konzorciumi összefogás olyan hátteret biztosít, ami a jövőben még a mostaninál is nagyobb sikert eredményezhet.” – mondta Sisák Zoltán, a webfejlesztő szakma szakértője.